Матча (по-японськи вимовляється «маття») – улюблений чай середньовічних буддистських ченців, що з їхньої легкої руки поширився по всьому світу. Листя збирають і переробляють, а потім запечатують у спеціальні ємності та прибирають під землю – до осені. Восени контейнер дістають, розкривають друк і перемелюють листя в порошок яскраво-фісташкового кольору, що зачаровує. Його заварюють і п'ють, відзначаючи прекрасну осінь, що прийшла, і новий чайний сезон. З чашкою японського зеленого чаю організм отримує порцію стійкої енергії і при цьому не стикається з надмірним збудженням нервової системи. Користь для жінок напою полягає у можливості стабілізувати гормональне тло. пити його краще вранці чи першій половині дня. Чай, що залишився на дні чашки, можна наносити на область навколо очей і шию, щоб зволожити шкіру і пом'якшити зморшки. Крім того, матчу – чудовий антисептик, тому їм добре полоскати горло та ясна, якщо вони кровоточать. через кофеїн у складі, якщо пити чай у великих кількостях, можуть виникнути такі неприємні ефекти, як головний біль, порушення сну, розлад шлунка та дратівливість. Заварювати матчі в домашніх умовах у жодному разі не можна окропом, вода має бути гарячою на 70-80°С. Міцно заварений напій у Японії називають „койтя”, а слабкий – „усуття”. В обох випадках дуже важливою є температура води. Для однієї чашки """"усуті"""" вам знадобиться 70 мл води і 2 грами зеленого порошку, що дорівнює двом ложкам тясаку або чайній ложці без гірки. Налийте в миску воду і збийте її віночком, щоб посуд прогрівся, а ясен пом'якшав. Потім витріть миску насухо, а пропустіть порошок через ситечко, щоб прибрати грудки. Висипте його в тяван і долийте води, а потім збийте віночком до повного розчинення порошку та утворення густої піни. Щоб приготувати матч у домашніх умовах за методом „койтя” використовуйте 4 г порошку (4 ложки тясаку або чайна ложечка з гіркою) та близько 50 мл гарячої води на одну порцію чаю. Повторіть ті ж дії, що й при приготуванні слабкого напою: прогрійте водою миску, потім протріть її, віночок розм'якшіть. На цей раз інтенсивними рухами збивати порошок не потрібно. Просто перемішайте суміш плавними рухами і стежте, щоб не утворилася піна. „Уйтя” на смак має вийти м'яким, трохи терпким і з кисло-солодким післясмаком. „Койтя” – густим та тягучим, з яскравим трав'яним ароматом. Пити його прийнято з японськими солодощами, які можна легко замінити на корисні сухофрукти або гіркий шоколад. |